Sen senaste inlägget har jag besökt Baku några dagar och spenderat ca 5 dagar i Tehran.

Baku är en modern oljestad som gillar att visa att de har pengar – tänk Dubai fast i mindre skala. Den är dock rätt tråkig om jag ska vara ärlig. De har en Old Town och den är rätt mysig att knata runt i men förutom den saknar den.. själ. Och landet har väldigt stora klyftor mellan de rikaste och fattigaste och är så där lagom korrumperat. Jag gav dock inte staden, eller landet, särskilt stor chans då jag bara var där fyra dagar och åkte aldrig utanför Baku. Som plåster på såren så bodde jag iaf på det bästa vandrarhemmet hittills på denna resan, Cheeky Carabao Backpackers Hostel hette det och ligger mitt i centrala Baku. En natt kostade 8 manat (ca 38kr), så helt okej pris för en backpacker-hobo som mig. Om du någonsin råkar befinna dig i Baku rekommenderar jag det varmt. Hälsa i så fall Maryam från mig, hon är ett fan av Sverige och särskilt Stockholm 🙂

Baku, Azerbaijan
Baku, Azerbaijan
Baku, Azerbaijan
Baku, Azerbaijan
Baku, Azerbaijan
Baku, Azerbaijan

Baku, Azerbaijan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu över till något lite mer exotiskt – Iran! Efter att ha landat väldigt sent på kvällen i Tehran och till slut fått mitt visa (tog ca 2h och kostade ca 700kr och en del tålamod), så sov jag över på flygplatsen – med en bit kartong som ”madrass” som en förbarmande städare gav mig.. #hobo-life. Anledningen till denna, smått spartanska, övernattningen var att spara på slantarna. Den enda kommunikationen från flygplatsen så sent på natten är taxi. På dagen går det bussar samt även tunnelbana för en bråkdel av priset. Jag hade dock sällis av ett par tyska backpackers som tänkte i samma snåla banor vilket kändes betryggande :)
Dagen efter, rätt trött och med värk i hela kroppen, åkte jag upp till norra delen av staden där jag ordnat boende hos ett iranskt par via couchsurfing.org. Jag hade hört sen tidigare att iranier är väldigt gästvänliga men det var ändå lite smått chockerande hur gästvänliga de faktiskt är. De är _ytterst_ måna om sina gäster – på gränsen till obekvämt för en svenne som mig. Jag bodde tre nätter hos mitt värdpar Niloofar och Saman och under den tiden lät de inte mig betala för någonting eller knappt ens hjälpa till med matlagning, diskning etc. De var även väldigt nyfikna på västvärlden, Sverige, vår kultur, politik, välfärd etc., och jag agerade även engelskalärare då de gick en kurs i Engelska och behövde lite hjälp då och då.

Iran porträtteras generellt väldigt negativt i media, och det finns väl delvis goda anledningar till det. Men det ger ju tyvärr en väldigt negativ bild av landet i stort för oss i väst. Det som är viktigt att tänka på är att landet styrs av en diktatur – som alltså inte representerar befolkningens vilja – som i en demokrati. Iranier är generellt ett väldigt trevligt och varmt folk där de allra flesta jag stött på hatar regeringen och dess politik. Det märks att de är väldigt måna om att turister som besöker Iran ska se en annan sida av landet än vad media visar. Jag blir ganska ofta stoppad på gatan av en iranier som är nyfikna och erbjuder att hjälpa till med lite vad som helst – jag har redan ett flertal telefonnummer till random folk i min telefon om jag skulle behöva hjälp. Detta känns rätt främmande men samtidigt roligt för en svensk som mig, då vi i Sverige är rätt så reserverade mot folk vi inte känner.

Tehran har sina vackra sidor men är ingen stad jag skulle rekommendera att stanna i längre än ett par dagar. En lite udda detalj med Tehran är att stadens affärer är väldigt grupperade efter kategori. Vill man t.ex. köpa en lampa åker man till lampdistriktet. Sugen på lite kopparrör, eller kanske en ny blandare? Åk till VVS-distriktet. Det mest nischade jag sett hittills är distriktet för gratulationskort.. ?

Man spenderar väldigt mycket tid i tunnelbanan för att ta sig någonstans, luften är fylld av avgaser, det är bilar och mopeder precis överallt, folk kör som galningar och det finns tyvärr inte så många ställen där man kan få lite andrum från allt detta. Den suger långsamt livet ur en känns det som och det ska faktiskt bli skönt att åka härifrån – sannolikt redan imorgon. Då tänkte jag åka till Tabriz som är en stad i bergen i nordvästra Iran för frisk luft och förhoppningsvis lite vandring i bergen!

Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran
Tehran, Iran

 

 

2 Replies to “Baku, Azerbaijan + Tehran, Iran

  1. Gosch så kul att läsa, blir ju sugen på att donera lite pengar till min sparsamma kusin så du slipper sova på pappkartong ?? ? Ta jobb som engelskalärare tycker jag ??

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.