Hej dagboken. Det var ett tag sen. Har vart lite upptagen förstår du. Närmar mig slutet på min tid i Iran, nästa fredag går mitt visum ut och dagen innan har jag bokat flyg från Shiraz till Dubai. Dubai och UAE var inte alls på min lista över tänkta resmål, men då jag ändå lär mellanlanda där för att ta mig österut så kan jag lika gärna stanna till några dagar och få se hur det går när kapitalismen fått helt fria tyglar. Efter Dubai blir det antingen Indien eller Sri Lanka.

Just nu befinner jag mig dock i en liten ökenstad vid namn Yazd. Staden är rätt liten och väldigt charmig. Innerstaden är en labyrint av små gångar och passager och man går gärna vilse för att upptäcka nya delar man inte sett (eller rättare sagt man går vilse oavsett om man vill eller ej). Alla byggnader är i stort sett lika höga och har platta tak med takterrasser. Jag utövar inte parkour/freerunning (och ska nog inte göra det heller med tanke på min vighet, eller brist på sådan), men det kliar lite i benen när man står uppe på taket och ser ut över staden.

Men jag går händelserna förbi, vi börjar från början..

 

Tabriz

Efter Teheran tog jag nattåget till Tabriz i bergiga nordvästra Iran, nära gränsen till Turkiet och Azerbaijans västra del. Provinsen som Tabriz ligger i heter East Azerbaijan och som namnet antyder så tillhörde den Azerbaijan en gång i tiden. Anyway, på tåget så delade jag kupé med en imam som var väldigt nyfiken på mig och välkomnande mig varmt till Iran och visade stolt mig en video när han varit på pilgrimsfärd till Mecca, eller vart det nu var. Det blev dock lite jobbig stämning i kupén när han förstod att jag var ogift, inte hade några barn och inte alls religiös. Har hört att det kan vara vist att säga att man tror på Gud i Iran för att undvika onödiga diskussioner och konfrontationer, men jag tänkte att ärlighet varar längst osv., och jag ville visa honom att det finns folk som inte är religiösa men som ändå är rätt så helylle. Den dåliga stämningen var dock inte långvarig då tåget kort därpå stannade till för kvällsbön, vilket ju var lite komiskt i sammanhanget.

En av få höjdpunkter i Tabriz var när jag blev medbjuden på fotbollsmatch mellan Tabriz Tractor (de grundades av Iran Tractor Manufacturing Company, fniss) och Mashhad i Irans högsta liga. Nivån på fotbollen var tveksam, tänk allsvenskan, men stämningen bland traktorförarna var grym. De sjöng verkligen konstant i 90 minuter, jag ska försöka få in en video här så ni får känna på stämningen lite. Den matchen gick de dock bet(a), man kan säga att de sådde sitt sista frö när Mashhad skördade ett till mål i 80-nånting minuten och avgjorde matchen, 1-3 tror jag den slutade.

Tabriz, Iran
Tabriz, Iran
Tabriz, Iran
Tabriz, Iran
Tabriz, Iran
Tabriz, Iran
Tabriz, Iran
Tabriz, Iran

 

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Rasht

Efter Tabriz åkte jag till provinsen Gilan och staden Rasht vid Kaspiska Havet. Anledningen att jag åkte dit var inte för själva staden utan för naturen och sevärdheterna runtomkring. I Tabriz hade jag inte lyckats hitta någon host via Couchsurfing så jag bodde på ett deprimerande guest house utan dusch, men i Rasht hade jag lite mer flyt och fick bo hos en viss Ehsan, 32 år och som jobbade med.. gas. Det blir en helt annan upplevelse när man bor hemma hos någon, man kommer in i kulturen och närmre människorna på ett helt annat sätt än när man bor på vandrarhem. Problemet med vistelsen hos Ehsan var dock att vi inte kunde kommunicera så mycket, min farsi sträcker sig inte längre än till artighetsfraser och svordomar och hans engelska var inte så mycket bättre. Så det blev en del ordböcker, gestikulerande, gissande och ibland lite dumt nickande i oförstånd. Vi kom dock bra överens Ehsan och jag, det lilla vi fick ur oss.

Jag träffade även en annan iranier i Rasht vid namn Meisam. Vi åkte till några sevärdheter runt Rasht ihop och han bjöd in mig och några andra till hans familjs restaurang där det bjöds på god mat men också en iransk specialitet; arak saggi – brännvin gjort på russin eller dadlar. Självklart presenterad i en plastdunk som inte direkt ingjöt något förtroende. Men det luktade inte alltför mycket finkel och smakade faktiskt riktigt gott. Rekommenderas.

Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Rasht, Iran
Energy efficiency labels for cars, brilliant! 😛

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Esfahan

Efter en kort mellanlandning i Teheran tog jag mig äntligen söderut till staden Esfahan. Staden är känd för sin arkitektur och har en hel del Unesco World Heritage Sites. Den är ansedd som en av världens vackraste städer, iaf enligt invånarna själva..

Första dagen där stötte jag ihop med en iransk couchsurfare vid namn Rusal som bara efter ett par minuter efter att ha träffat mig bjöd med mig ut på en dagstur till öknen för att se solnedgången med några andra couchsurfare och vänner. En svenne som mig tvekade lite och undrade vart haken var, men tackade till slut ja. Vi körde ut ca 10 mil från Esfahan till ett område som heter Varzaneh som mest består av öken och sanddyner. Väl uppe på toppen på en av dynerna satt vi och såg solen långsamt sjunka ned under horisonten. Kvällen avslutades med en picknick i öknen med massa mat och skratt, magiskt.

Resterande tid spenderade jag genom att besöka några moskéer, palats, kyrkor och parker. Att staden är väldigt vacker är ingen överdrift, särskilt moskén Lotfollah från tidigt 1600-tal med dess fantastiska kupol. Mönstret påminner om en påfågel och är uppbyggt av små små plattor i olika färger vilket måste ha krävt enorm precision och framförallt tålamod. Om ni någonsin befinner er i Iran så bör Esfahan vara högt upp på er lista! 🙂

Esfahan
Esfahan
Esfahan
Esfahan
Esfahan
Esfahan
Esfahan
Esfahan
Esfahan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Klart slut – varulvstjut

 

 

3 Replies to “Tabriz, Rasht samt Esfahan

  1. Hallå där! Nu var det grymt länge sedan vi fick en rapport! Hur har du det? Vad gör du? Hur mår du?

      1. Suuuuuper kul att läsa å glo på alla vackra bilder. Galet fint ?? Här öser regnet ner som vanligt och är väldigt, väldigt mörkt och kallt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.