Efter Laos spenderade jag två korta veckor i norra Vietnam innan flyget gick till Australien. Två veckor är inte särskilt lång tid när man ’backpackar’ så jag hann bara med ett fåtal destinationer, varav en blev en personlig favorit som jag gärna återvänder till!

Ha Giang

Från gränsen till Laos tog jag mig via ett par tradiga bussar till staden Ha Giang som ligger nära gränsen till Kina för.. yet another motorcykeltur! Fast denna slår alla de andra på fingrarna måste jag säga. Loopen runt Ha Giang (uttalas ’Ha Sang’) är en av de bästa upplevelserna jag haft på min nu ca 260 dagar långa resa (rackarns vad tiden går fort). Man kör uppför serpentinvägar, blir belönad med en fantastisk utsikt med berg och dalar överallt, sen åker man lika vindlande nedför till nästa dal, och sen upp igen osv. Som vanligt gör inte bilderna man tar verkligheten rättvisa, men det känns som det gäller speciellt för områden som Ha Giang. Man får inte en helhetsbild av de vackra vidderna och allt ser lite platt och dassigt ut, men men håll till godo ändå 🙂

Under tre dagar körde jag runt med ännu en good ’ol Honda Wave 110cc som fick lida duktigt, och på vägen hade jag gott sällskap av Magdalena från Polen som jag träffade ett par dagar innan. Vi skulle åt samma håll och hade samma idéer så vi slog helt enkelt följe. Vi besökte dels Vietnams nordligaste punkt (Lung Cu), smet lite smått illegalt in till Kina ett par gånger (whooopsie), såg ett otal risodlingar och vinkade och hejade med i stort sett alla locals vi stötte på. Hela området runt Ha Giang är befolkat av flertalet etniska minoriteter som lever väldigt basic och fattigt. De är dock ett väldigt gästvänligt och trevligt folk och vi blev alltid välkomnade med ett glatt leende, ett ”hellooo” (och ibland några shots med risvin) vart vi än åkte. Vägarna är dock stundtals obefintliga, jag trodde jag hade sett dåliga vägar i Nepal men detta är en helt annan division (tveksamt om det ens är samma sport). Det kändes ibland som man mer körde på en sopig crossbana/puckelpist än på en allmän väg. Det var nog en stor fördel att man växte upp ”i byn” och lärde sig att hantera sin trimmade moppe i all sorts terräng. Japp min moppe var rätt trimmad, sorry mor & far – nu kommer sanningen fram 😛

Så här i efterhand hade jag nog gärna tagit fyra dagar eller mer på mig, det blev rätt mycket körande och jag har nog aldrig haft sådan uppfriskande träsmak där bak. Men helt klart värt det ändå och jag kommer väldigt gärna tillbaka och utforskar området mer i framtiden. Kanske med ett körkort nästa gång så man i alla fall är försäkrad.. 😛

Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
China! 😛
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Ha Giang, Vietnam
Tam Coc

Söder om Hanoi ligger staden Ninh Binh och angränsande byn Tam Coc som jag åkte till efter Ha Giang. Området runt Tam Coc är lite som Ha Long Bay fast på land kan man säga. Landskapet är fullt av tempel, spektakulära kalkstensberg och vattendrag som går igenom bergen i långa naturliga grottor. Runt om kring alla dessa berg är det fullt av gröna risodlingar vilket bara gör det extra bildskönt. Tyvärr är båtturen genom grottorna rätt turistig och man får köa ett tag för att få sig en båt, men området är väldigt stort och det finns ett flertal olika rutter att välja på då området består av en myriad av vattendrag och grottor. Efter ett tåg så skingras ’skocken’ och man stöter bara ihop med andra båtar vid templen man stannar till vid.

Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam
Tam Coc, Vietnam

 

 

Hanoi

Hanoi är nog en stad som tar lite tid att gilla för de flesta, så även för mig. Trafiken är helt galen och kan väl mest beskrivas som ett (o)organiserat kaos som på något vänster ändå fungerar. Som gångtrafikant ligger du rätt pyrt till då trottoarerna är belamrade med motorcyklar, uteserveringar eller annat bråte. Så ofta trycks du ut på gatan, där det kanske är någon skön snubbe som har dubbelparkerat – så helt plötsligt knatar du runt mitt i gatan som normalt sett är full av motorcyklister och där alla vill komma ’först’. Det kändes lite som en tidsfråga innan man blir påkörd faktiskt, men samtidigt är motorcyklisterna jäkligt skillade och duktiga på att manövrera runt en.

Hanoi växer så det knakar och det finns väldigt många mysiga pubar, caféer och restauranger riktade mot västerlänningar, med priser som speglar detta såklart. En lokal specialitet är äggkaffe som jag nu blivit lite smått besatt av. Det består av vietnamesiskt kaffe, äggula och kondenserad mjölk. Mjölken och äggulan är uppvispad till en krämig.. kräm som ligger som ett lock ovanpå kaffet. Det kanske låter märkligt men det är gudomligt gott och måste bara testas. Om du vill testa på originalet så rekommenderar jag varmt att gå till ’Giang Café’ i Hanoi. Caféet drivs av ättlingarna till den barista som på 40-talet uppfann äggkaffet. Under kriget med fransoserna var det stor brist på färsk mjölk och denne barista började istället finurligt experimentera med ägg och kondenserad mjölk och resten är historia som man väl säger. Testa även äggblandningen med öl som de har på menyn, mycket godare än det låter 😉

Hanoi, Vietnam
Hoan Kiem Lake in Hanoi, Vietnam
Just a railway in Hanoi, Vietnam
General Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, Vietnam
Hanoi, Vietnam
Gastro pub in Hanoi, Vietnam
Just a street on a Saturday evening in Hanoi, Vietnam. Business as usual.
Yummy egg coffee in Hanoi, Vietnam

 

Mer än så hann jag inte med, men jag är ändå rätt nöjd! Jag är också väldigt positivt inställd till norra Vietnam efter att bara spenderat två veckor där. Jag tar tillbaka allt jag skrev tidigare om att folket i norra Vietnam skulle vara mindre trevliga, jag blev alltid väldigt väl bemött måste jag säga. Det beror nog mycket på tillfälligheter, ens egen inställning och humör samt vilka platser man besöker. Hade gärna haft mer mer tid och även besökt Sa Pa, Ha Long Bay och Cat Ba även fast jag hört hur ”förstörda” av turismen de alla blivit.

Just nu befinner jag mig på sydön i Nya Zealand och kommer vara här någon månad eller så innan det blir för kallt. Vandring (eller ’tramping’ som det kallas här, *fniss*) står högt upp schemat och jag ska försöka hinna med några ”Great Walks” som de kallas. Sen är tanken att jag åker tillbaka till Australien och bland annat besöker Queensland för lite dykning i barriärrevet 🙂

Återkommer om mina veckor i Melbourne och Sydney inom kort. Morsning!

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.