Sen senaste inlägget har jag besökt Yazd och Shiraz i Iran, sagt hej och hejdå till Dubai och är nu i provinsen Kerala i sydvästra Indien.

 

Yazd, Iran

Jag skrev tidigare att jag gillade ökenstaden Yazd och nu när jag lämnat Iran måste jag säga att det nog är min favoritstad i Iran. Folk är väldigt trevliga, staden är rätt liten och gångbar, mitt hostel var helmysigt samt så är ju innerstaden väldigt fascinerande med sina små gångar och passager. Jag fick även tillfälle att spela lite fotboll med några unga grabbar i en park där ett par trädstammar fick agera målstolpar 🙂

Yazd
Yazd
Yazd
Yazd
Yazd
Yazd
Yazd
Yazd
Yazd
Yazd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shiraz, Iran

Jag hade höga förväntningar på denna staden då det finns mycket fint att se och en god vän kommer därifrån och har pratat sig varm om staden. Och visst var den väldigt vacker, men måste säga att jag gillade Esfahan och framförallt Yazd mer. Staden är känd för sin ”Pink Mosque” som har färgade glas vilket ger ett vackert ljus inne i moskén. Tyvärr var dock moskeén så belamrad med turister att man varken kunde njuta av hur vackert det var eller ta något vidare kort på den.

Shiraz
Shiraz
Shiraz
Shiraz
Shiraz
Shiraz
Shiraz
Shiraz
Shiraz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nordöst om Shiraz ligger även staden Persepolis, eller iaf ruinerna av vad som tidigare var Persepolis. Staden var tidigare huvudstad för Akemeniderriket tills Alexander den store var oförskämd nog att komma och bränna ned hela rasket några år innan Jesus och allt det där (331 f.Kr.). Tyvärr finns det inte så mycket kvar förutom en del stenblock och pelare men det var ändå riktigt häftigt att gå runt och försöka visualisera hur det såg ut en gång i tiden.

Persepolis
Persepolis
Persepolis
Persepolis
Persepolis
Persepolis
Persepolis
Persepolis
Persepolis
Persepolis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubai, UAE

Måste börja med att säga att Dubai inte var någon höjdare för mig. Visst är den häftig och rätt galen med sina artificiella öar och skyskrapor och sjukt snabba utveckling, men det känns som att hela staden kretsar kring pengar och konsumtion. Har man mindre av det förstnämnda och inte vill utöva det sistnämnda så har staden inte mycket att erbjuda känns det som. Jag stannade dock bara fyra dagar så hann inte med så mycket. Tanken var också att jag skulle ha couchsurfat där, vilket jag också gjorde en natt hos en filippinsk kille som hade väldigt många positiva referenser. Dock så vart han plötsligt väldigt närgången när vi skulle till och sova vilket gjorde mig mindre intresserad av att stanna kvar där någon längre stund ? Så det slutade med att jag smet iväg dagen efter och bodde resten av tiden på ett hostel.. ? Mindre rolig upplevelse men lite humor så här i efterhand också.

Dubai
Dubai
Dubai
Dubai
Dubai
Dubai
Dubai
Dubai
Dubai
Dubai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerala, Indien

Jag har hört mycket om Indien och var lite nervös när jag landade för den kulturchock som jag trodde väntade mig, vet t.ex. att folk som flyger in till New Delhi kan få en rätt chockartad upplevelse av allt folk, lukt och skräp. Bypojken inom mig tyckte ju London blev för mycket rätt ofta. Men landet är ju som bekant rätt stort och det skiljer mycket i kultur mellan olika delar. Jag flög in till provinsen Kerala på sydvästkusten som visade sig vara väldigt civiliserad och en bra inkörsport för att vänja sig med kulturen i Indien. Kerala kallas ”Gods own land” för det är så vackert och har så varierad natur och jag kan väl hålla med om det faktiskt. Det är fantastiskt vackert, om man bortser från allt skräp som folk slänger överallt såklart, men det är tyvärr det normala i Indien. Finns lite att göra här med att få politiker och vanligt folk att bli medvetna och förstå konsekvenserna av deras handlingar.

Munnar

Munnar är en by uppe bland bergen i östra Kerala. Den är känd för sina teodlingar, vackra natur och är tydligen också ett populärt resmål för nygifta indier. Vägen upp till byn är som ni kan tänka er extremt kurvig och brant så man fick sig en rejäl åktur på bussen upp. Den indiska bussen är vägens konung och kör därefter – mycket aggressivare än vanliga personbilar, motorcyklar och lastbilar. Väl där, smått skakig i benen, gick jag med en guide bland teodlingar och berg och jag måste säga att det jag fick se nog var det vackraste jag sett hittills på denna resan. Man trodde ibland att man vandrade i något sagoland då det var så bedårande fint.

Munnar
Munnar
Munnar
Munnar
Munnar
Munnar
Munnar
Munnar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alleppey

Jag stannade fyra nätter i Munnar innan jag åkte till kusten och staden jag nu befinner mig i, Alleppey. Staden kallas Venice of the East då området runt Alleppey är en labyrint av små kanaler, floder, öar och laguner. Systemet består av mer än 900km vattenvägar som flitigt används än idag. Detta måste man ju se tänkte en annan och bokade in mig på en heldagstur. Det var väldigt fridsamt och vackert att glida omkring i en kanot bland kanalerna och se hur folk bor och lever i regnskogen, och även testa på en lokal delikatess, Toddy, kokosnötsöl. I teorin kan man få för sig att det skulle smaka gott då kokosnöt är gott och öl är fantastiskt gott. Men det smakade verkligen diskvatten och vi drack inte ens upp vårt glas 😛

Dagen efter, vilket var igår för övrigt, spenderade jag på en väldigt vacker strand en bit norr om Alleppey (förutom den lilla detaljen att fiskarna bajsade från deras båtar en bit bort), och som en äkta turist så brände jag mig såklart, den där solen är fan rätt varm alltså. Nu sitter jag på tågstationen och väntar på ett tåg som bara är 1,5h 3h försenat. Det ska, förhoppningsvis, ta mig cirka 100 km söderut till en beachtown vid namn Varkala. Där väntar det mer strandhäng några dagar om kroppen repar sig.

Alleppey, India
Alleppey, India
Alleppey, India
Alleppey, India
Alleppey, India
Alleppey, India
Alleppey, India

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har lite planer på att inom kort dra till Sri Lanka, vara där ett par veckor och sedan åka till Nepal och vandra ett par veckor bland bergen. Alternativt skippar jag Sri Lanka och stannar i Indien tills jag åker till Nepal. Vad tycker ni? Jobbiga beslut man lär ta 😛

Hej Schweiz!

 

 

 

 

4 Replies to “Iran, Dubai och Kerala, Indien

 1. Otroligt vackra bilder som jag vill njuta mer av på större skärm än mobilen!
  Skönt att du tog dig iväg från den närgångna killen innan det hände något!
  Klart du ska åka till Sir Lanka ??

 2. Sååå många vackra bilder Micke o vilken resa du gör !
  Nu var det 3 v sen du skrev din långa rapport från Iran o Kerala, så jag undrar om det blev Sri Lanka el Nepal direkt ? Men skönt med några dagar vid havet däremellan. Läbbigt med filippiniern – skönt du kunde dra dig ur.
  Kerala har alltid varit en dröm för mig -på cykel då. Men Sri Lanka står också på önskelistan.
  Krävs ngra sjukdagar i sängen i Sandviken för att jag ordentligt ska ta tag i skrivandet till dig. Har inte hittat hur jag skulle svara dig – Solveig har instruerat. Förkylningen ärvde jag av Anders lilla dotter Alice i förra veckan.
  Nu i mitten av november har det kommit ett tunt lager snö o samtidigt mycket sol – så vackert ! Kri o Niklas i Östersund har börjat åka långfärdsskridskor.
  P-Å o min faster Märta har dött 96 år gammal, begravning 24/11. Sorgligt men också så kul att se alla kusiner o andra släktingar.

  Ha det gott Micke o var rädd om dig.
  Kram från faster.

 3. Hej Micke
  Förstår att det tar tid för dig med resehandboken. Vi, som får del av den, jublar. Men kanske får du göra lite avkall på din perfektionism. Bildval, redigering o få till en bra text kräver mycket tid. Samtidigt blir det just en så detaljerad o minnesrik beskrivning av din resa,som du själv kommer att ha glädje av livet igenom. Att hitta nivån är inte lätt.

  När du får den här kommentaren är du säkert på vandring i Nepal. Jag hoppas, hoppas förstås att du först o främst tål höjden. När jag vandrade på Kilimanjaro för 10 år sen, då fick 3 avbryta – unga, friska o starka personer – konstig sjuka den där höjdsjukan.
  Anapurna Curcuit tycks vara en lång o gedigen vandring – kanske med tanke på höjden. Säkert också en mycket internationell grupp – kul ! Lite orolig för din utrustning, då jag vet hur lite packning du hade med dig. Det svenska yllet fanns det nog inte tillstymmelse till. Självklart har du provianterat, hoppas tillräckligt mycket. Jag är inte din mamma, bara gamla faster, men hade jag varit, så hade du fått många, många ”goda råd” – att frysa är nog det värsta som finns i min värld..Fint höra ni sover på Gast House i alla fall.

  I lilla Sverige (ungefär så stort som Bengalore) har det kommit mycket snö de senaste dagarna o förstås kaos i Sthlm, så som det brukar bli. Men idag to 23/11 blev det plötsligt +7 grader o allt är bara slask. Men ändå glad att det blir så, då vi i morgon gör resan upp till Bollnäs. Per Åke hämtar upp mig o Martin o förutom begravningen vill vi gärna göra ett besök hos Kjell.

  Vi planerar vår resa till NZ för fullt nu. Allt är ju bokat sen nästan 1 år tillbaka, men själva resrutten på Sydön återstår.
  Anders, Emma o Alice åker 18/12, tar ut husbilen o gör lite kortare turer runt Christchurch. Anna, Hugo, Alva o jag reser 24/12 – vi behöver hålla oss lite mer inom jullovet (Hugo går i 8an). Det ska bli riktigt spännande o vi hoppas verkligen att all seismisk aktivitet håller sig lugn då.

  Ha det gott Micke o njut av tiden på vandring.
  Kram Lisa

  1. Hej Lisa!

   Ja det där med perfektionism är något jag jobbar med. Går långsamt åt rätt håll tror jag 🙂

   Vi fick lite problem med höjdsjuka, en av tjejerna jag vandrade med fick problem men det löste sig till slut. Lite otäckt men gick ju bra. Jag kände dock inte av höjden förutom att jag blev tröttare än normalt i uppförsbackarna.

   Jag hyrde och köpte en del utrustning innan vandringen så jag var rätt väl rustad ändå. Men det märktes att många inte gjort sin hemläxa och kom med väldigt lite varma kläder eller alldeles för tung rygga, och de fick ju som väntat problem senare att klara av vandringen.

   Vad härligt med NZ! Jag har också planer på att åka dit, men blir nog inte förrän i februari/mars skulle jag tippa! Hoppas ni får det fantastiskt, och hör av er med era bästa tips sen 😉

   Kramar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.