Det här med att skriva resedagbok tar sin lilla tid för mig, det är inget jag tyvärr kan slänga ihop på en pisskvart. Först och främst måste jag ta mig tiden vilket ju låter enkelt när det enda jag gör nuförtia är att resa, men det har visat sig att jag har rätt fullt upp mest hela tiden (tar ju sin tid att ligga på stranden och sippa på alkoholhaltiga drycker). Dels så lär man också, iaf försöka, uttrycka sig lite finurligt och roligt vilket tar sin tid att få till för en som knappt uttryckt sig skriftligt sen gymnasiet.

Sen så är det fotografierna, de tar sin lilla tid att få till ska ni veta. Första steget är att rensa bland alla de (alltför många) bilder jag tagit för att bestämma vilka som är värda att spara, sen så måste jag bestämma vilka bilder utifrån dessa som uppfyller mina benhårda kvalitetskrav för att publiceras på denna eminenta sida. Till slut så brukar bilderna behöva justeras något i kontrast, vitbalans etc. så de gör motiven rättvisa. När denna lilla process är klar så kan jag till slut ladda upp bilderna på bloggen och visa dem för er. Därför kan bilderna dröja lite efter att jag skrivit själva blogginlägget 🙂

Anywho, nog med självömkan och gnäll och tillbaka till Indien 😉

Jag har haft en skön kombination av strandhäng och kultur. Strandhäng vart det mycket av i Varkala och Goa. Bengaluru och Hampi får representera kulturdelen. Jag stannade nästan en vecka i Varkala i Kerala. Det är ett mysigt litet samhälle med skön avslappnad stämning, fin strand och många bra restauranger precis vid stranden. Gjorde i stort sett inget annat än hängde på stranden dagtid och drack och åt god mat kvällstid. Hårt liv, men någon lär ju leva det. Jag gillade atmosfären och det enkla livet i Varkala och var främst därför jag blev kvar där några fler dagar än vad jag hade planerat. Var även i valet och kvalet vart jag skulle ta mig härnäst och det tog mig lite tid att komma fram till det. Jag insåg att det skulle bli lite för tight med tid att besöka Sri Lanka på ett par veckor och sedan åka upp mot Nepal, så jag stannade istället kvar i Indien och tog mig norrut till Bengaluru, Hampi och sen Goa.

Varkala, India
Varkala, India
Varkala, India
Varkala, India

 

 

 

 

 

 

 

 

Bengaluru/Bangalore är en rätt stor metropol (ca 8-9 miljoner invånare) och är känt som indiens Silicon Valley. De flesta större IT-företag har ett kontor här och staden är full av dataingenjörer och supporttekniker. Ringer du en IT-support i Sverige och tyvärr råkar hamna i Indien är chansen ganska stor att det är någon filur i Bengaluru du tjötar med. Det utländska kapitalet har gjort staden till en (med indiska mått mätt) modern stad full med pubbar med tillhörande mikrobryggerier och ett rätt bra nattliv. Jag stannade bara två nätter men gillade staden även om trafiksituationen är helt utom räddning (även för att vara Indien där trafiken alltid känns utom räddning). Jag hookade upp med en local och ett par britter och åkte till ett område i Bangalore med streetfood där vi testade en massa olika indiska mumsigheter och även en rätt speciell efterrätt som kallas Fire Paan. Har en video där jag ”djärvt” (mao grupptryck) äter denna specialitet:

 

 

Från Bengaluru tog jag en väldigt obekväm nattbuss (det suger att vara en-å-nittio ibland) till Hampi 7-8h norr om Bengaluru. Staden började byggas år 1336 och var huvudstaden för det forna Karnata/Vijayanagara-riket som föll år 1646. På grund av alla ruiner och hundratals tempel är området nu en UNESCO World Heritage Site. Hampi går knappt att beskriva då staden och naturen runt omkring är så speciell, men jag ska försöka.

Naturen runt Hampi är fantastiskt vacker med stora stenblock utspridda lite hur som helst i landskapet, kombinerat med palmer, banan- och mangoträd, risfält, små bäckar och vattendrag och apor – apor överallt. Vid mitt hostel hoppade de ofta runt bland träden och letade efter något smaskigt att sno med sig. Någon hade lämnat sin ryggsäck utanför sitt rum vilket en väldigt optimistisk apa försökte ta, men den gav sig rätt snabbt när den insåg att väskan var för stor och tung. Var rätt humor att beskåda en liten apa försöka släpa med sig en rygga lika stor som sig själv. Samma dag när jag låg på sängen i mitt rum och vilade klättrade en rackare in genom fönstret och såg sig omkring efter något ätbart, innan den fick syn på en rätt förskräckt svennebanan och försvann lika snabbt som den kom.

Jag blev tyvärr matförgiftat i Hampi så såg rätt lite av staden men kan absolut rekommendera ett besök dit. Det ska dock sägas att själva Hampi är väldigt skräpigt och lortigt. De verkar helt sakna sophantering och folk slänger skräp lite vart de vill. Denna princip verkar gälla Indien i stort då landet är fruktansvärt nedskräpat, men Hampi är nog det värsta jag sett hittills. Naturen och templen runtomkring har dock klarat sig rätt bra, hittills.

Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India
Hampi, India

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter Hampi tog jag tåget till provinsen Goa på västkusten. Goa är känt som ett resmål för charterflyg vilket gjorde mig lite osugen att åka dit. Men Goa är relativt stort och har ett otal antal stränder, alla med sina unika karaktärer. Jag tog mig till det lugnare södra Goa och stranden Palolem. Där vart det mer strandhäng, lite yoga faktiskt och någon öl eller tre. Jag var dock inte jätteimpad av det jag såg, och jag rekommenderar Varkala över Palolem any day of the week. Goa (av det lilla jag sett) känns ganska överskattat. Det är generellt mycket dyrare och stranden är väl helt okej men inte särskilt wow. Inden är väl generellt ingen jättebra destination för ren solsemester, då är delar av sydostasien en klar vinnare i mina ögon.

 

Goa, India
Goa, India
Goa, India
Goa, India
Goa, India
Goa, India

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu befinner jag mig i Kathmandu, Nepal. Imorgon bär det av till staden Pokhara där man startar vandringen runt Annapurna-massivet. Vandringen runt massivet (Annapurna Circuit) tar cirka 15-20 dagar beroende på takt, eventuella avstickare, väder och vind och om man fegar ur och hoppar över någon etapp av vandringen. Det kommer bli ett jäkla äventyr och jag är taggad till tusen 🙂 Då jag reser väldigt lätt (40l rygga) så har jag köpt/hyrt en del utrustning för att klara av vandringen och klimatet. Dock så sover och äter man i s.k. tea houses så man kan vandra ganska lätt utan tält och kök. Som högst kommer jag befinna mig på 5400m då jag går över Thorung La-passet så det kommer vara rejält kallt på sina håll, lite omväxling från 30-gradiga Indien..

 

Kathmandu, Nepal
Kathmandu, Nepal
Everest, Nepal

 

 

 

 

 

 

 

 

Återkommer med fullständig rapport när jag är tillbaka till civilisationen igen!

Hej hopp så länge!

 

 

4 Replies to “Varkala, Bengaluru, Hampi och Goa, Indien

  1. Fire Paan…måste vara den indiska versionen av kolbullefest!?! Precis som hemma, alltså…
    inte hade du behövt resa så långt, Micke!! ?

  2. Glad att du tar dig tid att skriva å lägga ut bilder å filmsnuttar. Det är verkligen SUPERKUL att läsa om din resa!

    Här hemma börjar snön komma, det är mörkt å kallt. Ska bli spännande å höra om din vandring på hög höjd, jag minns min för ett år sedan i Peru. Vi sov i tält en natt å fy sjutton vad vi frös!
    Kram på dig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.